14. novembar – Svjetski Dan borbe protiv šećerne bolesti

Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti obilježava se svake godine 14 novembra, na rođendan Ser Frederika Bentinga koji je zajedno sa Čarlsom Bestom 1922 godine otkrio inzulin.

Šećerna bolest je hronična bolest iz grupe poremećaja metabolizma. Nastaje kada pankreas više ne luči dovoljno insulina ili ne može da iskoristi postojeći insulin. Ovo dovodi do hiperglikemije, povišenog nivoa glukoze u krvi, čije dugotrajno prisustvo može dovesti do oštećenja tkiva i organa i ozbiljnih komplikacija.

 

NA PODRUČJU OPŠTINE ZAVIDOVIĆI UKUPNO SU 2.262 OSOBE KOJE BOLUJU OD ŠEĆERNE BOLESTI.

OD TOGA 601 OSOBA JE  NA TERAPIJI HUMANIM INZULINIMA, A 1661 OSOBA JE NA PERORALNOJ TERAPIJI.,

 

Osnovni klinički znaci dijabetesa su:

-polidipsija (uzimanje velike količine tečnosti)

-poliurija (pojačano mokrenje)

-polifagija (izrazita glad)

-gubitak tjelesne mase

Etiološka klasifikacija dijabetesa

Tip 1 dijabetesa (insulinzavisni oblik dijabetesa)

Tip 2 dijabetesa (insulinnezavisni oblik dijabetesa)

Drugi specifični oblici dijabetesa

Gestacijski dijabetes

Najznačajniji faktori rizika za nastanak dijabetesa su gojaznost, slaba fizička aktivnost, genetska opterećenost u porodici i stresna stanja.

Dobra kontrola dijabetesa, odlaganje ili izbjegavanje komplikacija povezanih sa dijabetesom se obezbjeđuje adekvatnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i pravilnom upotrebom lijekova.

P r e p o r u k e

  • Ne preskačite doručak, trudite se da imate pet obroka dnevno
  • Jedite pet porcija voća i povrća svakog dana
  • Jedite orašaste plodove, svježe voće ili nezaslađeni jogurt za užinu
  • Birajte posno živinsko meso ili ribu umjesto crvenog ili prerađenog mesa
  • Uzmite nezaslađene posne namaze, umjesto čokoladnog krema ili džema
  • Birajte hljeb ili pastu od integralnih žitarica
  • Birajte nezasićene masti (maslinovo ulje, ulje repice, susamovo) umjesto zasićenih masti (maslac, životinjske masti)
  • Izbjegavajte konzumiranje alkoholnih pića
  • Fizička aktivnost je veoma važna a intenzitet i vrsta aktivnosti treba da budu prilagođeni opštem stanju osobe